Lämna in bil till mekaniker

Innan du lämnar bort din bil till en mekaniker finns det en del saker du bör fundera på. Gäller det en vanlig service eller är det en större reparation som ska utföras? Är det verkligen dags för service eller kan du vänta ett år till? Genom att fundera över alternativen kan du spara pengar.

Kan du göra jobbet själv?

Det är bekvämt att lämna in bil till mekaniker, men om det gäller enkla operationer som olje- eller filterbyte kan du enkelt utföra jobbet själv om du har tillgång till några enkla verktyg. Om du aldrig gjort det förut finns det massor av guider på internet och i din bils instruktionsbok

Vilken verkstad ska man välja?

Om du ska lämna in bil till mekaniker kan du antingen gå till en märkesverkstad som kan stämpla serviceboken och på det sättet upprätthålla bilens andrahandsvärde, eller gå till en mindre icke auktoriserad verkstad som oftast kan utföra jobbet till ett lägre pris. Vilket val som är bäst beror på hur ny din bil är och om du planerar att sälja den. Om du har garanti kvar blir den ofta ogiltig om du går till en icke auktoriserad mekaniker.

Innan du lämnar bort bilen på service bör du också bekräfta att det verkligen är dags så att du inte betalar för en dyr service i onödan. Det vanligaste underhållsarbetet, det vill säga olje- och oljefilterbyte brukar göras efter tusen mil eller ett år. Om du är osäker kan du titta i serviceboken och i bilens användarmanual. Om du gör oljebytet själv, kom ihåg att ta den gamla oljan till en återvinningsstation, och kom ihåg att byta packningen till oljepluggen.

Att serva och reparera bilen

Att lämna in bil till mekaniker är bekvämt och smidigt. Om du ber en mekaniker utföra en större operation på bilen, till exempel ett motorbyte, är det viktigt att du gör en ny registreringsbesiktning av bilen om prestandan är förändrad, annars gör du dig skyldig till olovlig körning. Forska lite på internet innan du bestämmer dig för vilken verkstad du ska anlita och läs recensioner så att du inte lämnar bort din bil till en icke seriös verkstad.

Att lämna in bil till mekaniker kräver lite forskning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *